
“Als ik niet meer nieuwsgierig zou zijn naar verbetering of verandering, dan sta ik niet alleen stil maar loop ik ook achteruit.”
“Alleen door vallen en opstaan kom je verder. Als je niet meer bereid bent om fouten te maken en je blijft ‘op safe werken’, dan blijf je in een kringetje ronddraaien. Zelfingenomenheid is in dit vak de moord voor je ontwikkeling. Dus zal voor mij ‘mijn beste schilderij’ altijd mijn volgende schilderij zijn….”
Astrid de Rie woont en werkt in Amsterdam waar ze op de Bloemgracht geboren en getogen is.Aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam werkte ze vier jaar lang met gerenommeerde kunstenaars aan haar schilder- en tekentechniek. Zodoende heeft zij in de loop der jaren intenstief les gehad van onder andere Maarten Welbergen, Bert Osinga, Gyula Somos, Bart Holt (zowel schilderen als boetseren) en Kurt Löb. Sinds september 2005 is zij gestart met lessen in (keramisch) boetseren onder leiding van keramiste Anna Hulzink bij het MK24 te Amsterdam.
Het realistische werk van Astrid is herkenbaar aan het expressieve handschrift, het uitbundige kleurgebruik en de sterke licht/donkercontrasten. Door het gedurfde clair-obscure, sterke lijnvoering en penseelstreek spreekt haar werk zeer tot de verbeelding. Elk schilderij en iedere tekening ontstaat vanuit een zeer directe betrokkenheid met het onderwerp. Deze passie is dan ook in elk gekozen thema terug te zien. Haar thema’s zijn klassiek: het portret, het naakt, het landschap en het stilleven…. “Het onderscheid in thema’s of disciplines is mij om het even… Elk werkstuk is in wezen een portret”.
Voor Astrid de Rie is tekenen en schilderen een wezenlijk onderdeel van haar leven. Zonder dit werk zou ik niet compleet zijn. “Als ik aan een schilderij werk ben ik daar de hele dag in mijn hoofd mee bezig en zelfs ’s nachts blijf ik ermee bezig.”
Astrid de Rie heeft als kunstenares een gedegen, traditionele, academische achtergrond. Toch blijft ze nog steeds nieuwsgierig op zoek naar nieuwe wegen om te groeien in haar werk. Bewust van het feit dat alleen talent of techniek niet genoeg is. Astrid heeft een tomeloze passie voor haar vak dat drijft op hard werken en een ijzeren zelfdiscipline.
Testimonials
“Een bijzonder talent!“
Drs Paul Spies, Kunsthistoricus en directeur van het Amsterdams Museum te Amsterdam
“….. In 2007 had ik de eer en het genoegen om de expositie van Astrid de Rie bij Galerie Libbe Venema te mogen openen. Om mijn speech voor te bereiden heb ik eerst haar atelier aan de Zeeburgerdijk bezocht. Daar bekeek ik de verschillende werken, die zouden worden geëxposeerd, teneinde een idee te kunnen vormen van haar werk.Mij vielen twee werken in het bijzonder op. In de eerste plaats het krachtige vrouwenportret (‘Jong I‘) dat terecht op de uitnodiging van de expositie zou prijken, en in de tweede plaats een werk dat op de ezel stond en nog maar half opgezet was: het portret van de Belgische beeldhouwer Rik Wouters en zijn vrouw Nel.
Astrid bewondert Wouters in het bijzonder en gebruikte een oude foto als model voor haar eerbetoon in olieverf. Maar die negentiende-eeuwse foto was natuurlijk in zwart/wit; Astrid schilderde een kleurenportret! En hier toont zich de meester:Zij heeft namelijk ook een heel bijzonder sterk gevoel voor kleur. Zij koos een heel helder en diep blauw voor de achtergrond, waartegen de twee gezichten en het bordeauxrode jasje van Wouters (zie ik velours?) heel sterk en overtuigend naar voren komen. Maar ook het lichter blauw van de jurk van Nel mengt zich prachtig met die achtergrond. Zoals ik al zei: het schilderij was nog maar half opgezet, maar die blauwe achtergrond was meteen al zó sterk dat het zich rotsvast in mijn geheugen vastzette.
Als openingsspeech bepleitte ik bij de aanwezigen dat zij de ambassadeurs zouden kunnen zijn van Astrids carrière en dat zij hun missie het beste konden ondernemen indien zij zelf een werk zouden aanschaffen om deze aan familie en vrienden te tonen. Ik wilde daarin het goede voorbeeld geven: indien het vrouwenportret van de uitnodigingskaart na afloop van de opening nog beschikbaar was, zou ik deze kopen. Maar indien iemand anders dat schilderij zou aanschaffen, dan tekende ik voor het onafgemaakte werk dat op de schildersezel in het atelier was achtergelaten. het vrouwenportret werd natuurlijk door iemand anders gekocht….
Een paar maanden later belde Astrid mij op dat het portret van het echtpaar Wouters af was. We gingen het halen en ik was benieuwd of mijn herinnering zich vergist had. Of dat het werk juist minder sterk was geworden in de afrondingsfase…Maar nee, het schilderij overtrof mijn stoutste verwachtingen. Astrid had het aangedurfd om in de gezichten sterk benadrukte gelaatstrekken aan te brengen. Wat ze daarmee bereikte, was dat het diepe blauw het schilderij niet domineerde en het dus een ècht portret was geworden. Een hele knappe balans tussen kleur en voorstelling.
Als ik haar werk overzie, denk ik dat die balans Astrids werk typeert: in haar hele schilderkunstig oeuvre durft zij zeer krachtige kleuren te gebruiken, maar toch overschreven die de voorstelling nooit. Een bijzonder talent!”
(Zie schilderijen ‘Jong I‘ en ‘Rik en Nel Wouters‘)
“Eigenzinnig en gedurfd!“
Dr. Jan Teeuwissendirecteur Museum Beelden aan Zee & Sculptuur Instituut (Scheveningen)(t.t.v. “Kunst & Kunde” MK24 te Amsterdam)
“… eigenzinnig en gedurfd om zo’n beladen onderwerp te nemen. Goed geschilderd mooie stofuitdrukking…”
(Zie schilderij ‘Blauwe Theepot‘)
“Stevie, onze held!” (23-08-1984 – 26-03-2009)
John Gulmans 1976 – 2006 Manager Filmtheater De Uitkijk te Amsterdam
“…. Na het bezoek aan de expositie van Astrid de Rie in 2008, waren we helemaal geraakt door het schilderij ‘Wij‘. Onze Stevie begon wat broos te worden en we wisten dat er een moment zou komen dat we afscheid moesten nemen van haar. Wij hebben onmiddellijk Astrid gevraagd om een portret van Stevie te maken. Het enige wat we vroegen was een portret waarin we ons hondje zouden herinneren. En dat is echt fantastisch gelukt !!!Ze hangt in onze woonkamer en al onze vrienden en familie zijn geroerd door het schilderij.Een betere herinnering aan onze beer kunnen wij ons niet wensen.”
(Zie schilderijen: ‘Blijf!‘ en ‘Wij‘. )
“Kunst ist Gabe”
Bernard LussingDirecteur Lussing Financiële Planning
Astrid de Rie
“…. Kandinsky zei: Kunst ist Gabe; keine Wiedergabe. Dàt kun je zeker stellen bij het werk van Astrid de Rie. Zeer mooi en kleurrijk werk. Werk waarin passie, empathie en zuiverheid naar voren komt. Heel, heel mooi.”